Ramazan'da Gıda İsrafını Azaltacak 5 Öneri
Anasayfaya DönRamazan demek tüm aile fertlerinin, birbirinden lezzetli yemeklerle donatılmış iftar sofralarında buluşması demek…
İbadetin yanı sıra pişirmenin ve aynı sofrayı paylaşmanın da çok daha anlamlı bir hale geldiği Ramazan ayında, gıda israfının arttığını biliyor muydunuz? Oruçluyken hazırlanan bol çeşitli yemekler, kokusunun ve lezzetinin etkisiyle fazlaca alınan pideler… Peki bu gıda israfının önüne nasıl geçebiliriz?
Artan yemeklerinizi atmadan dönüştürebileceğiniz, bayat pideleri ve sebze kabuklarını lezzetli tariflere dönüştürebileceğiniz önerilerimizle gıda israfını engellemek mümkün. Siz de bu israfa karşı harekete geçmek isterseniz, aşağıdaki önerilerimizi uygulayarak başlayabilirsiniz!
1- Ramazan pidelerini atmak yerine birbirinden lezzetli tarifler hazırlayın!

Fırının önünden geçerken gelen o eşsiz koku sayesinde hangimiz ihtiyacımızdan çok daha fazla Ramazan pidesi almadık ki? Bayatladıktan sonra o ilk halinin lezzetini kaybeden Ramazan pidesini, lezzetli yeni tariflere dönüştürebilirsiniz.
İlk önerimiz: Kruton! Bayat pideleri küp kesin; zeytinyağı, tuz ve baharatlarla harmanlayıp önceden ısıtılmış 150 derece fırında iyice kıtırlaşana kadar pişirin. Ardından cam kavanozda veya buzdolabı poşetlerinde saklayarak Ramazan boyunca çorbalarınızın yanında servis edebilirsiniz. Bu yöntemi sadece Ramazan pideleriniz için değil, bayat ekmekleriniz için de uygulayabilirsiniz!

İkinci önerimiz ise Pideli Köfte veya Tirit! Anadolu mutfağında israfa yer olmadığını görmek mümkün, o yüzden bayat gıdalarınızı değerlendirirken hiç zorlanmayacaksınız! Bayat pidelerinizi et suyu ile ıslattıktan sonra üzerinde cızbız köfte veya tiftiklenmiş kuzu eti/tavuk eti servis edebilirsiniz. Finalde üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı&salçalı sos gezdirmek ise altın dokunuş denebilir!

Üçüncü önerimiz: Pide Pizza! Bayatlayan pidenizi ortadan ikiye kesip pizza tabanı olarak kullanabilirsiniz. Sonrası ise bildiğiniz, klasik pizza! Önce domates sosu ardından sucuk, sosis, rendelenmiş kaşar peyniri… Damak tadınıza uygun olacak şekilde süsleyip servis edebilirsiniz!
2- Bayat pirinç pilavları şifa deposu yayla çorbasına dönüşüyor!

Yayla çorbasını sevmeyen var mıdır? Çocukken annelerimizin sık sık pişirdiği, özellikle soğuk algınlığı geçirdiğimizde sıcacık lezzetiyle içimizi ısıtan bu lezzeti bayatlayan pirinç pilavınızla yapabilirsiniz. Çorba tarifini uygularken, pirinçleri biraz daha geç ekleyerek değerlendirin. Pirinçler zaten pişmiş olduğundan, kısa sürede çorbanız hazır olacaktır. Kimsenin bu hileyi anlamayacağına eminiz!
3- Yumurta kabuklarınız bitkilere besin oluyor!

Sahurda en çok tükettiğimiz yiyeceklerden biri, yüksek besin değeri ve tok tutma özelliğiyle haşlanmış yumurta oluyor. Haşlanmış yumurtanın suyu ve yumurtanın kabuklarını ise bitkileriniz için kullanabilirsiniz. Yumurta sadece bizler için değil, tüm canlılar için oldukça besleyici! Yumurta kabuklarını ufalayıp bitkilerinizin toprağına ekleyebilirsiniz. Ayrıca yumurtanın haşlama suyunu da soğutup bitkilerinizi sularken kullanabilirsiniz! Bu işlemi düzenli olarak uyguladıktan sonra gerçekleşecek değişime inanamayacaksınız!
4- Sebze kabuklarından çıtır çıtır cips!

Patates, havuç, kabak… Bu sebzeleri genellikle kabuklarını soyarak kullanıyoruz. Peki soyduğumuz bu sebze kabuklarını nasıl değerlendirebiliriz? Cevabı çok kolay: Sebze cipsi!
Sebze kabuklarını zeytinyağı, tuz, baharat ve sarımsak ile harmanlayıp düşük ısıda fırında pişirerek çıtır çıtır bir cips yapabilirsiniz. En büyük püf noktası, düşük ısıda uzun süre ve fanlı modda pişirmek! Hazır paketli cipsleri aratmayacağını garanti ediyoruz!
5- Bayatlayan makarnalar beşamel sosla buluşuyor!

Özellikle evlerin küçük gurmeleri, taze olmayan makarna yemekten hiç hoşlanmaz. Peki bayatlayan makarnaları nasıl değerlendirebiliriz merak ediyorsanız, işte yanıtı burada: Fırın Makarna! Beşamel sos, kaşar peyniri ve damak tadınıza göre kıymalı karışım veya sebzeli bir karışım ile hazırlayacağınız bu lezzet, herkesi şaşırtacak!