Artıklarından Yeniden Yetiştirebileceğiniz Sebze Ve Meyveler
Anasayfaya DönEvde, balkonda kendi küçük bahçesini oluşturmak her şehirlinin hayali! Üstelik tüm ihtiyacınız olan şey birkaç temel malzeme ve uygun bir alan, hepsi bu. Hatta dikey bahçe teknikleri ile güzel hava ve ışık alan bir duvarınızda bile birçok ürün yetiştirebilirsiniz.
Bugün sizle kullandıktan sonra arta kalan parçalarından yeniden yetiştirebileceğiniz sebze, meyve ve otlardan bazılarını paylaşmak istiyoruz. Bahçecilikle ilgili kendinizi geliştirmek, tohum ve toprağın mucizesine tanık olmak ve yiyecek artıklarını onlara yeni bir hayat vererek değerlendirmeyi denemek istiyorsanız, hadi başlayalım!

PATATES
Bir süre rafta unuttuğunuzda, patatesleri mutlaka birkaç filiz vermiş olarak bulursunuz. İşte bu şekilde aynı noktadan birkaç filiz vermiş bir patatesi toprağın içine yerleştirmeniz, yeniden yetişmesi için yeterli. Eğer taze patates seviyorsanız, bitki çiçeklerini döktükten 2-3 hafta sonra hasat edebilirsiniz. Eğer daha olgun tüketmeyi tercih ediyorsanız ise, bitki tamamen kuruduktan sonra sebzeyi toprağın içinden çıkarabilirsiniz.

NANE, FESLEĞEN, MAYDANOZ, KİŞNİŞ
Salatalarda ve yemeklerde kullandığımız birçok ot, artıklarından yeniden yetiştirmeye çok uygundur. Üstelik yapmanız gereken şey birçok bitkinin çoğaltma yöntemi ile aynı: Su doldurduğunuz bir bardağa bir sap kırdığınız ya da arta kalan, örneğin naneyi yerleştirin, köklenmesini bekleyin ve toprağa ekin. Hepsi bu! Püf noktası ise birkaç günde bir köklendirdiğiniz suyunu değiştirmek, unutmayın!

KARPUZ
Karpuz, içinde onlarca karpuz yetiştirebileceğiniz çekirdekleriyle birlikte geliyor! Öncelikle yapmanız gereken meyvenin içerisinden topladığınız çekirdekleri çimlendirmek. Nemli bir ortamda, nemli pamuk arasında bunu kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Birkaç hafta sürebilecek çimlendirme işleminin ardından toprağa ekeceğiniz fidanlar 80-90 gün içerisinde meyve verecektir.

DOMATES
Domates de içerisindeki çekirdeklerden yeniden yetiştirebileceğiniz bir sebze. Öyle ki salata yaparken kesme tahtası üzerinde kalan tohumları bile kurutup, çimlendirip balkonunuzda, bahçenizde büyütebilirsiniz. Bir domatesin çekirdekten meyveye uzanan süreci yaklaşık 90 gündür. Buna göre mevsimini ve zamanını ayarlayabilir ve deneme yapabilirsiniz.

BİBER
Biber, artığından yetiştirmek söz konusu olduğunda en bereketli sebzelerden biri, çünkü bir biberden yaklaşık 40 tohum çıkıyor ve bu hemen hemen küçük bir bahçeyi doldurmaya yetiyor. Yemek yaparken biberin içinden dökülen bir tohumu besin açısından zengin bir toprağa direkt ektiğinizde bile, yeniden büyüyecektir. Ancak biber fidelerine büyüyecek alan bırakmak için tohumları birbirinden mesafeli bir şekilde toprağa yerleştirmeye dikkat etmelisiniz.

KABAK
Tıpkı biber gibi, kabağı da tohumundan yetiştirmek epey kolaydır. Yemek yaparken fazlaca tohumlu çıktığı için bir kısmını kullanamadığınız bir kabak olduğunda, bunu mutlaka denemelisiniz. Kullanmayacağınız kısmından ayıkladığınız tohumları kurutup toprağın 2 santimetre kadar altına ekerek yeniden kabak yetiştirebilirsiniz.

YEŞİL SOĞAN - PIRASA
Salatalarda ve yemeklerde kullanacağınız zaman yeşil soğanın ve pırasanın dibini, kök kısmını ayırırsınız. İşte o kısmı su dolu bir kap içinde, kapalı ve nemli bir ortamda köklendirirseniz toprağa ektiğinizde yeniden yeşil soğan ve pırasa yetiştiğini göreceksiniz. Su içerisinde kökler en az 5 santimetre olduktan sonra toprağına yerleştirebilirsiniz.

AVOKADO
Meyve verme ihtimali düşük de olsa avokado, çekirdeğinden yeniden yetiştirmesi oldukça popüler bir meyve. Yapmanız gereken avokadonuza 3-4 yerinden kürdan batırıp, bir bardak suya, alt kısmı suyun içine denk gelecek şekilde oturtmak. Güzel ışık ve hava alabileceği bir yerde bu şekilde çimlendirdikten sonra toprağa alabileceğiniz bitki, tüm koşullar el verirse birkaç yıl içinde meyve verebilir. Değilse bile evinize hoş bir hava katacak minik bir avokado ağacınız olmuş olur!

KEREVİZ
Kereviz belki de bu artığından yeniden yetiştirme sürecini en iyi şekilde gözlemleyebileceğiniz sebzelerden biri. Öncelikle tıpkı yeşil soğan ve pırasada olduğu gibi, dibinden kestiğiniz sebzeyi köklendirmelisiniz. Yaklaşık 1 hafta içinde yeteri kadar köklenip sarı küçük yapraklar vermeye başladığında, toprağa alma zamanı gelmiş demektir. Bitkiniz ilk başta birçok yaprak verecek, ancak birkaç hafta içinde içlerinden biri tam da bildiğiniz şekilde büyüyüp serpilecek ve yemeye hazır olacak, göreceksiniz.