Şehirde Keşif Noktaları: İstanbul'un Kütüphaneleri
Anasayfaya DönÖğrencilik yıllarında ders çalışmak, araştırma yapmak için yolunuz sık sık kütüphanelere düşer. Fakat okul bittikten sonra, hele ki dijitalleşen dünyada kütüphaneye gitmek, bir şehir fantezisine dönüşür dersek, çok yanlış olmaz.
Size kütüphanelerin eski kitap kokusunu, bir kitabın hayatınızı değiştirme ihtimalini, bir köşede sessizlik içinde okumanın ve çalışmanın yerine hiçbir şey koyulamayacak güzelliğini hatırlatmak istiyoruz.
Soğuk kış günleri kitaplarla dolu rafların arasında kaybolmanın tam da zamanı. Konforlu çalışma ortamları, zengin ve eşsiz kaynaklarıyla İstanbul’un kütüphanelerini sizin için yazdık:

SALT ARAŞTIRMA / GALATA-BEYOĞLU
Sergilerinin ve etkinliklerinin sıkı takipçisi olduğumuz Salt’ın, harika çalışma ortamı ve zengin fiziksel-dijital kaynakları olan kütüphanesini de çok seviyoruz. Türk ve Avrupa sanat, mimari, tasarım eserlerinin yanı sıra Osmanlı’dan kalan zengin bir arşivi de bünyesinde barındıran Salt Araştırma Kütüphanesi Pazartesi günleri kapalı, Pazar günü 12-18 arasında ve haftanın kalan günlerinde ise 10-19 arasında ziyarete açık. Mutlaka ziyaret etmelisiniz.

VİTALİ HAKKO KREATİF ENDÜSTRİLER KÜTÜPHANESİ / NAKKAŞTEPE-ÜSKÜDAR
Eğer modaya, tasarıma, mimariye meraklıysanız, Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nde saatler geçirebilirsiniz. Vakko’nun Nakkaştepe’deki binası içinde yer alan bu kütüphane hafta içi 10-17 saatleri arasında, randevu ile ziyaret edilebiliyor. Güzel bir kahvaltı sonrası kendinizi Kreatif Endüstriler Kütüphanesi’nin yaklaşık 15.000 eserlik ilham veren koleksiyonunu keşfetmek, güzel bir kış günü planı olabilir!

KADIN ESERLERİ KÜTÜPHANESİ / FENER-FATİH
Haliç Köprüsü’nü biraz geçince, hemen Fener’in girişinde yol üzerinde bulunan Kadın Eserleri Kütüphanesi, 5 kadın akademisyen tarafından yaklaşık 30 yıl önce kurulmuş. Harf Devrimi öncesi ve sonrası olarak ikiye ayrılmış koleksiyon; el yazması notlar, çizimler, yazışmalar, resimler, Türk kadınına dair yapılan araştırmalar ve kadınların ürettiği eserlerle dolu. Tarihi Yarımada’da bir kültür turuna çıktığınız bir gününüzü burada, zengin kitap, dergi ve gazete arşivlerini karıştırarak sonlandırabilirsiniz. Kütüphane haftasonları kapalı, hafta içi ise 9-18 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

ALMAN ARKEOLOJİ ENSTİTÜSÜ KÜTÜPHANESİ / GÜMÜŞSUYU-BEYOĞLU
56.000 kitap ve 250 bilim dergisiyle Türkiye’nin en büyük arkeoloji arşivine ev sahipliği yapan Alman Arkeoloji Enstitüsü Kütüphanesi, Taksim Gümüşsuyu’nda, şehrin göbeğinde yer alıyor. Osmanlı ve Bizans tarihine ilişkin de birçok esere ulaşabileceğiniz kütüphane haftasonları kapalı, haftaiçi ise 9-13 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

İSTANBUL ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ KÜTÜPHANESİ / TEPEBAŞI-BEYOĞLU
Eğer İstanbul’a ilişkin bir araştırma yapıyorsanız ya da şehrin tarihi ilginizi çekiyorsa, bu kütüphaneye mutlaka ama mutlaka uğramalısınız. Şehre ilişkin detaylı ve özel araştırma dosyaları, 18 bin fotoğraflık Atatürk ve Cumhuriyet fotoğrafları koleksiyonu, Osmanlı-Bizans-Cumhuriyet arşivleri keşfetmeye değer bilgilerle ve görsellerle dolu! Pazar günü kapalı olan kütüphaneyi hafta içi 9-18, Cumartesi ise 10:30-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

SELİMİYE ÇOCUK KÜTÜPHANESİ / SELİMİYE-ÜSKÜDAR
Üsküdar Selimiye’deki askeri kışlanın hemen arkasındaki Selimiye Çocuk Kütüphanesi, 2 katlı ahşap bir binanın içinde kurulmuş. Çocuklar burada yaş grupları için çeşitli alanlarda farklı aktivitelerde yer alabiliyorlar. Pazar günü kapalı olan kütüphane diğer günler 9-19:30 saatleri arasında ziyarete açık. Çocuklarla geçirilecek keyifli bir haftasonunda onun için de sizin için de kütüphaneye gitmek farklı bir deneyim olabilir, aklınızda olsun!

KADIKÖY İNTERAKTİF ÇOCUK KÜTÜPHANESİ / GÖZTEPE-KADIKÖY
Bu kütüphane çocuklar için sadece geniş bir kitap havuzunu değil, çeşitli yaşam deneyimleri de vadediyor. Çocuklar burada okuma saatlerinin yanı sıra hayal kurma, deney yapma, el işi gibi aktivitelere de tamamen ücretsiz bir şekilde katılabiliyorlar. Bir çocuk için harika eğitim ve sosyalleşme ortamı sunan Göztepe’deki Özgürlük Parkı’nda yer alan İnteraktif Çocuk Kütüphanesi’ni, kışın 9-17, yazın ise 9-18 saatleri arasında ziyaret edilebilirsiniz.