Türkiye'nin Çağdaş Sanatçıları
Return to Homepageİnsanların kendini ifade etmelerinin birçok farklı biçimi var. Kimileri yazarak, kimileri konuşarak kimileriyse kendini ifade etmenin en estetik yollarından biri olan sanatı kullanarak yaşadıklarını, hayal ettiklerini ortaya koyar. Ülkemizde de ürettikleri sanat eserleriyle hem ulusal hem de uluslararası üne kavuşmuş pek çok sanatçı mevcut. Gelin ülkemizin çağdaş sanatçılarını birlikte tanıyalım!
Takibinizden Kaçmaması Gerekenler

Geçmişten bugüne, insan her nerede var olduysa orada bir sanat eseri görmek mümkün. İlk insanlar mağara duvarlarına çizdikleri resimlerle sanatın ilk örneklerini verirlerken artık çok daha karmaşık ve çok daha fazla dinamiği iç içe barındıran bir yaşam sürüyoruz.
Hâl böyle olunca sanatın gündemi de değişiyor. Artık güncel konulara dair eleştirel, mesaj verme ve kendini ifade etme kaygısı yüksek bir sanat anlayışı var ve bu anlayışta yapılan üretimlerin artması da tüm sanatseverlerin isteği.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok değerli çağdaş sanatçılar var. Ülkemizde bir önceki blog yazımızda incelediğimiz CerModern gibi, İstanbul’da yaşayan sanatseverlerin merakla beklediği Contemporary İstanbul gibi çağdaş sanatın örneklerinin sergilendiği alanlar da bir hayli popüler.
Bununla birlikte ülkemizin çağdaş sanatçılarını yakından tanımak, eserlerini ve ifade etmek istediklerini anlamak kişisel anlamda bir terapi gibi!
Çağdaş sanat ve Türkiye deyince akla gelen ilk isimlerden biri kuşkusuz Refik Anadol. Teknolojinin yeni gündemi olan yapay zekayı kullanarak eserlerini üretmeye devam eden Anadol, genç bir sanatçı olmasına rağmen dünya çapında üne kavuşan ve etki yaratan isimlerden birisi. Mezuniyet projesinde bir ilki başararak Türkiye’nin ilk 3D video projeksiyonunu ortaya koyan Anadol, 2014’te de “The Aether Project” isimli projesiyle yine bir ilki gerçekleştirdi ve bir sanat eseriyle Microsoft Araştırma Ödülü’nü alan ilk sanatçı oldu. Kelimenin tam anlamıyla kilometre taşı olarak nitelendirilen Sanal Tasvirler adlı veri heykeliyle bu alanda dünya çapındaki ilk eseri ortaya koydu ve ününü tüm dünyaya duyurdu. Sanatçının işlerine refikanadol.com sitesi üzerinden de erişebilirsiniz!
Teknolojiyle tasarımı birleştirerek çığır açan bir diğer sanatçımız Tamer Nakışçı! Avrupa’nın en genç yaratıcı yetenekleri arasına adını yazdırmayı başarmış, Nokia 888 tasarımıyla ilk uluslararası ödülünü alarak ününe ün katmış isimlerden biri olan Tamer Nakışçı “Bugün İçin Fikirler, Yarın İçin Hayaller” mottosuyla üretmeye devam ediyor. Başarılı sanatçının eserlerine kişisel sitesi olan tamernakisci.com sitesi üzerinden göz atabilirsiniz!
Sanatın Kilometre Taşları

Modern sanatın iki önemli genç sanatçısının yanında Türkiye’de de ciddi bir üne kavuşmuş önemli sanatçılarımıza yer vermeden olmazdı!
Piyanoya başka bir soluk katan, Dünya’nın her yerinde konserler vermeye ve üretmeye devam eden isimlerden biri olan Fazıl Say, Türkiye’nin Çağdaş Sanatçıları listesine girmeye net bir şekilde aday. Yine bir müzik insanı olarak tanıdığımız babası Ahmet Say gibi olağanüstü yeteneklere sahip olan Fazıl Say, Ankara Devlet Konservatuarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar için Özel Statü” ile eğitim alarak konservatuarın piyano ve komposizyon bölümlerini tamamladı. Oldukça çalışkan ve üretken bir sanatçı olarak tanınan Fazıl Say, ülkemizin önemli değerlerinden Aşık Veysel’den ilham alarak ürettiği Black Earth albümüyle ABD Bilboard listelerinde 6’ıncı sıraya kadar tırmanan, bir diğer deyişle yerel değerlerle uluslararası değer oluşturan isimlerden birisi olarak göğsümüzü kabarttı. Dünyanın en prestijli müzik ödüllerinden biri olan Beethoven İnsan Hakları, Barış, Özgürlük, Yoksullukla Mücadele ve İçselleşme Ödülü'nü 2016 yılında kazanan Say, uluslararası pek çok orkestra ile sayısız konser verdi. Yine bir müzik insanının çocuğu olan ve olağanüstü yetenekleriyle devlet büyüklerini dahi heyecanlandırarak kendisine özel bir yasa çıkartılmasını sağlayan İdil Biret’e değinmeden geçmek olmaz!
Müziğe olan yeteneği daha 2 yaşındayken tespit edilen ve 4 yaşındayken Bach çaldığı bilinen İdil Biret, onun için çıkartılan “Harika Çocuklar Yasası” sayesinde yurtdışına gitti ve Paris Konservatuarı’nda eğitim aldı. Sekiz yaşında ilk konserini veren Biret, on altı yaşına geldiğinde pek çok farklı Avrupa şehrinde konser veren bir sanatçıydı. Kariyeri boyunca birbirinden prestijli ve önemli ödüle layık görülen Biret, 1971 yılından bu yana Devlet Sanatçısı unvanını taşıyor.
Harika Çocuk Yasası’yla yurtdışına gönderilen diğer isimse Suna Kan’dı. Daha 10 yaşında Ankara Devlet Konservatuarı’nda ilk resitalini sunan Kan, Mozart’ın 5. Keman Konçertosu’nu seslendirdiği için Harika Çocuk olarak nitelendirildi. Yasanın çıkmasından sonra önce Roma’ya gitti ancak orada birlikte çalışacağı hocasının hayatını kaybettiğini öğrenmesinden sonra onun da yolu Paris’e düştü. 1952 yılında konservatuarı birincilikle tamamlayan Suna Kan, Türk bestecilerinin keman için ürettikleri eserlerde öncü isimlerden birisidir. Bugünlerde artık üretmeyen isimlerden biri olmasına rağmen ürettiği dönemlerde büyük etki yaratan ve ülkemizi başarıyla temsil eden keman virtüözü Suna Kan listenin önemli kilometre taşlarından sayılmalı.
Bu listede ismi anılmasa olmaz sanatçılarımızdan birisi de çok kısa bir süre önce kaybettiğimiz Komet lakaplı Gürkan Coşkun. Türkiye’de pek çok ressamın bu alanda kendini ifade edebilmesinde ilham olan Komet, Türkiye ve Avrupa’da birbirinden önemli sergilerde eserlerini sanatseverlere sunan isimlerden biriydi.